Bijna is het zover, het heerlijk avondje van Sinterklaas. Snel nog iets lekkers maken. Nou dat kan altijd natuurlijk . Wat te denken van dikke speculaas maar dan zelf gebakken. Het hele huis ruikt naar gezelligheid met het bakken van speculaas. Hieronder het recept.
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gr roomboter
- Een eetlepel melk (indien nodig iets meer )
Neem een grote mengkom en doe al de droge ingrediënten erin. De ijskoude boter toevoegen en met twee messen in kleinere stukken snijden. Dit kan gewoon terwijl de boter in de kom ligt samen met de andere ingrediënten.
Als de boter wat kleiner is gesneden, dan kun je met de hand verder kneden tot het een mooi soepel deeg is. Als het te droog blijft doe je er wat extra melk bij. Na het kneden doe je er een plastic folie omheen en leg het een uurtje in de koelkast. Wat je ook kunt doen is het deeg een dag van te voren maken, dan kan de smaak beter intrekken.
Hierna ga je het deeg uitrollen met een deegroller. Doe een beetje bloem op de deegroller en op je aanrecht, zodat je deeg niet blijft vastplakken. Nu kun je het mooi uitrollen tot een grote lap speculaas van ongeveer een centimeter.( Naar eigen smaak kun je er ook nog amandelen opdoen. Daarna wel even mooi glazuren met een opgeklopt eitje voordat je gaat bakken)
Dan kan die op de bakplaat met eventueel nog bakpapier eronder. De oven voorverwarmen op 175C° en dan bak je in ongeveer 25 minuten heerlijke dikke speculaas brokken.
Blijf wel een beetje in de buurt van je oven zodat het niet verbrand en houdt het goed in de gaten. Als je dubbel zoveel deeg maakt kun je ook nog pepernoten bakken. Zeker leuk om te doen met kleine kinderen. Veel plezier met bakken en hopelijk iets leuks in je schoen.
Of ga jij iets anders bakken?
Ria Van de Waardt
Heerlijk!!! En leuk om zelf te bakken.