Zomaar even tijd voor om iets lekkers te maken. Dat kan zijn uit eigen tuin of je krijgt het van iemand die er teveel van heeft uit eigen tuin. Rabarber neemt als plant wel veel ruimte in maar je kunt er oneindig van gebruiken en uitdelen. Er bestaat rode en groene rabarber ,de rode is iets zoeter dan de groene , maar dat kun je met suiker oplossen of honing. Rauw kun je het niet eten , maar gekookt zijn er genoeg mogelijkheden. De rabarber wordt niet gesneden vanaf de plant maar met een halve draai naar buiten uit de plant getrokken. Hierbij komt ook de “voet ” van de rabarber mee , deze zorgt later ook voor de binding. Eenmaal geplukt verwijder je het blad en was de stengels goed af. Snijd deze in kleine stukken en doe ze in een pan . Voeg iets water toe en naar smaak , suiker, honing , rozijnen, kaneel of misschien wat rozenwater, net wat je voorkeur heeft. Ongeveer 10/12 minuten koken en dan in een schaal doen of meteen in potten en eten als jam of in de yochert. Deze zijn in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar omdat er verder geen extra conserveringsmiddelen in zitten.
Recepten
Rababer kruimeltaart
- 500 gr. Rabarber
- 125 gr basterdsuiker
- Scheutje appelsap, cider of calvados
- Mespunt kaneel
- 2 stukjes gember
- 175gr bloem
- 75gr boter
Als eerste verwarm je de oven voor op 190°C ,Was de rabarbersnijd kleine stukjes en doe deze met kaneel, 75gr suiker, fijngesneden gember en het drankje naar keuze in een platte schaal. Maak een kruimeldeeg van de suiker en de rest van de ingrediënten. Goed doorkneden met de hand. Het kruimeldeeg over de rabarber strooien en in ongeveer. 30 minuten op 190°C bakken tot deze lichtbruin is. Lekker met vanillevla , ijs of slagroom.
Rabarberchutney:
- 6 schone potten
- 1kg rabarber
- 2 citroenen
- 250 gr rozijnenen
- 450gr bruine basterdsuiker
- 6 tenen knoflook
- Mespunt zout
- Stukje gemberwortel
- 5 dl wijnazijn of gewone azijn
- een beetje kaneel
Rabarber wassen en kleinsnijden, citroen halveren, ontpitten en vruchtvlees eruit halen. Gember in stukjes. Alles in een stevige pan en aan de kook brengen af en toe doorroeren en op een heel laag vuur laten inkoken tot een dikke massa. Schep het daarna in de glazen potten deksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen. Na enkele weken is de chutney te gebruiken en ongeopend ongeveer 1 jaar houdbaar. Lekker op brood met kaas.
Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten te vinden op internet, ook lekker frisse drankjes of ijsjes.Wat ga jij maken?