• Home
  • Contact

huistuinenkeukenblog

huistuinenkeukenblog

recepten
/
juni 25, 2020

Rabarbertaart of chutney?

Zomaar even tijd voor om iets lekkers te maken. Dat kan zijn uit eigen tuin of je krijgt het van iemand die er teveel van heeft uit eigen tuin. Rabarber neemt als plant wel veel ruimte in maar je kunt er oneindig van gebruiken en uitdelen. Er bestaat rode en groene rabarber ,de rode is iets zoeter dan de groene , maar dat kun je met suiker oplossen of honing. Rauw kun je het niet eten , maar gekookt zijn er genoeg mogelijkheden. De rabarber wordt niet gesneden vanaf de plant maar met een halve draai naar buiten uit de plant getrokken. Hierbij komt ook de “voet ” van de rabarber mee , deze zorgt later ook voor de binding. Eenmaal geplukt verwijder je het blad en was de stengels goed af. Snijd deze in kleine stukken en doe ze in een pan . Voeg iets water toe en naar smaak , suiker, honing , rozijnen, kaneel of misschien wat rozenwater, net wat je voorkeur heeft. Ongeveer 10/12 minuten koken en dan in een schaal doen of meteen in potten en eten als jam of in de yochert. Deze zijn in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar omdat er verder geen extra conserveringsmiddelen in zitten.

Recepten

Rababer kruimeltaart

  • 500 gr. Rabarber
  • 125 gr basterdsuiker
  • Scheutje appelsap, cider of calvados
  • Mespunt kaneel
  • 2 stukjes gember
  • 175gr bloem
  • 75gr boter

Als eerste verwarm je de oven voor op 190°C ,Was de rabarbersnijd kleine stukjes en doe deze met kaneel, 75gr suiker, fijngesneden gember en het drankje naar keuze in een platte schaal. Maak een kruimeldeeg van de suiker en de rest van de ingrediënten. Goed doorkneden met de hand. Het kruimeldeeg over de rabarber strooien en in ongeveer. 30 minuten op 190°C bakken tot deze lichtbruin is. Lekker met vanillevla , ijs of slagroom.

Rabarberchutney:

  • 6 schone potten
  • 1kg rabarber
  • 2 citroenen
  • 250 gr rozijnenen
  • 450gr bruine basterdsuiker
  • 6 tenen knoflook
  • Mespunt zout
  • Stukje gemberwortel
  • 5 dl wijnazijn of gewone azijn
  • een beetje kaneel

Rabarber wassen en kleinsnijden, citroen halveren, ontpitten en vruchtvlees eruit halen. Gember in stukjes. Alles in een stevige pan en aan de kook brengen af en toe doorroeren en op een heel laag vuur laten inkoken tot een dikke massa. Schep het daarna in de glazen potten deksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen. Na enkele weken is de chutney te gebruiken en ongeopend ongeveer 1 jaar houdbaar. Lekker op brood met kaas.

Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten te vinden op internet, ook lekker frisse drankjes of ijsjes.Wat ga jij maken?

0 Comments
Leave a Comment

You May Also Like...

Heb jij al een eigen groententuintje?

juni 4, 2024

Wat Ga jij inmaken of invriezen uit je tuin?

oktober 5, 2023

Herfst in aantocht

oktober 7, 2020

Leave a Reply Cancel Comment

Previous Post
Water in de tuin
Next Post
DE musthaves voor je tuin

Welkom op mijn blog

Hoi! Ik ben Geertje. Ik blog hier vooral over tuinieren en alles wat daarmee te maken heeft. De liefde voor groen, tuinkriebels en andere dingen.

Ik heb gewerkt als bloembindster en ben nog steeds gek op alles wat groeit en bloeit. Dit zie je terug in mijn blogs.

Recente berichten

  • aprilletje ZOET
  • Het is alweer maart!
  • Alweer september in je tuin
  • Vakantie! En je tuin dan?
  • Heb jij al een eigen groententuintje?

Recente berichten

  • aprilletje ZOET
  • Het is alweer maart!
  • Alweer september in je tuin
  • Vakantie! En je tuin dan?
  • Heb jij al een eigen groententuintje?

Recente reacties

  • Ria op Au! Brandnetels! Maar wel nuttig
  • Ria Van de Waardt op Winterse stamppot ideetjes !
  • Ria Van de Waardt op Nog snel een recept voor lekkere speculaas
  • Ria van de Waardt op Zonnebloemen en meer zaaien!
  • Ria van de Waardt op Stoofpot! Je laatste wintergroenten opmaken

Archieven

  • april 2025
  • maart 2025
  • september 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augustus 2023
  • juli 2023
  • mei 2023
  • april 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • oktober 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020

Categorieën

  • Huis
  • Knutsel
  • Persoonlijk
  • recepten
  • tuin
  • Uncategorized
  • Weetjes

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Copyright © 2025Site Powered by Pix & Hue.