Wat heerlijk alles begint weer uit te lopen en ik heb zelfs al één keer gras gemaaid. Ik moet zeggen het is er wel van opgeknapt. Het is misschien wat vroeg maar het weer was zo zacht, dat ik het niet laten kon. Het is een begin zullen we maar zeggen. Nu bloeien de narcissen, tulpen en andere voorjaarbollen. Ondertussen kun je plannen maken om je vaste planten aan te pakken.
wat zijn vaste planten
Vaste planten zijn planten die ieder voorjaar weer tevoorschijn komen en in de winter onder de grond verdwijnen om daar te overwinteren.Struiken zijn ook vast, maar zijn verhout, met echt takken die later ook weer gesnoeid moeten worden. Ze zijn blad houdend of bladverliezend en geven structuur en vorm aan je tuin. Als je ook wat struiken in je tuin zet dan heb je daar het hele jaar plezier van. Zeker als het blad en of groenblijvende zijn. Denk aan buxus, taxus, hortensia, sneeuwbal of bijvoorbeeld cotinus.
Omdat vaste planten vaak al wat langer in de tuin staan, of misschien toch net niet op de juiste plek staan, zien ze er minder mooi uit. Wat je er aan kunt doen is het volgende:
- Planten verjongen oftewel scheuren, zodat je weer jonge frisse planten krijgt
- Kijk of ze op de juiste plek staan, zon, schaduw. Zoek het even op als je het niet zeker weet
- Juiste grondsoort of eventueel bijmesten
- Ook een keer iets nieuws ertussen zetten
- Planten die gaan overheersen, eruit of halveren
- Er zijn éénjarigen en tweejarige, houd daar rekening mee
- Sommigen trekken vlinders aan en anderen juist weer bijen
- Let ook op hoogteverschil dat maakt een tuin ook wat spannender
- Grassen ook in verschillende kleuren, hoog en laag
Opnieuw indelen
Opnieuw indelen hoeft natuurlijk niet ieder jaar maar om de 4 a 5 jaar. Het is echt een klusje voor in in het voorjaar. Op die manier kun je het minst schade aan je planten doen, ze moeten namelijk nog helemaal tevoorschijn komen. Wat ook handig is om er een naambordje bij te steken, dit doe je dan in de zomer of herfst ervoor. Deze naambordjes helpen je dan in het voorjaar te herinneren welke plant het is.
Je steekt je plant uit de grond en deelt deze in 2 of 3 nieuwe delen en plant ze terug. Dat kan op een andere plek, omdat deze plant niet zo goed groeit in de schaduw of juist niet in de zon. Het kan ook zijn dat terug planten en dus vernieuwen ook al voldoende is. Omdat het in de lente gebeurt zal alles sneller herstellen, het is immers het groeiseizeon en het begint ook al wat warmer te worden. Je hebt dus snel resultaat van je herstel werkzaamheden. En hou je nog wat plekjes over dan kun je altijd nog iets nieuws toevoegen, of als je ergens teveel van hebt is het ook leuk ook om met iemand te ruilen.
Het weer wordt steeds beter en de zon steeds een beetje warmer, zodat we weer heerlijk van de tuin kunnen genieten,
HIer nog wat klusjes:
- Snoeien van fruitbomen , druiven, hortensia’s
- Onkruid wieden, je kunt niet vroeg genoeg beginnen😊
- Terras of stoepje schoonmaken vanwege groene aanslag