Januari is meestal een rustige maand als het over de tuin gaat. Alles zit nog diep onder grond, veilig voor eventuele vorst. De planten zijn in rust,alles afgestorven en de bomen zijn kaal.
Het is niet echt een koude winter, ik zie hier al sneeuwklokjes tevoorschijn komen en er staan ook al narcissen uit het gras, ze bloeien nog niet. Gelukkig kunnen ze beiden goed tegen de kou, mocht het alsnog gaan vriezen of sneeuwen. Sneeuw is prachtig om te zien en veel kinderen beleven er lol aan, je hele omgeving ziet er uit als in een sprookje. Je tuin verandert in een winter wonderland. En een beetje zo’n in de middag, ik zie het helemaal voor me.
Maar ik denk dat het deze winter niet gaat gebeuren maar je kunt wel alvast wat dingen doen.
Er kan alvast gesnoeid worden. Niet als het vriest, dus kijk even op internet wat er gesnoeid kan in Januari. Denk aan fruitbomen en bessenstruiken, bramen ,sommige clematissen en druiven.Ook knotwilgen kunnen gesnoeid. Je ziet het meestal als je onderweg bent , langs de slootjes zijn ze dan bezig met snoeien en alle takken liggen op een hoop. Van deze wilgetenenmaken ze manden of een mooi gevochten schuttingdeel. Wat je ook kunt doen is de takken in de grond steken,dan heb je zelf een mooie knotwilg over een tijdje. Ook zijn de takken handig als planten steun voor peultjes en dat soort groente. Ze kunnen er mooi langs klimmen net als Lathyrus.
Mocht er nog blad op je gazon liggen kun je het eraf harken, maar niet op je gazon als het vriest. Ook kun je alvast kunstmest strooien of mos gaan bestrijden in je gazon. Onkruid kun je altijd verwijderen en als je vroeg begint kun je het ook beter bijhouden.
Staat er een hek of schutting rond of in je tuin? Misschien is deze aan vervanging of reparatie toe.Even repareren en meteen In de verf/olie zetten voor bescherming.
Nestkastjes ophangen of de oude schoonmaken en terughangen. Hier en daar vetbolletjes ophangen en misschien ook nog een pindaketting rijgen voor de vogels. Zo haal je ook wat vrolijkheid in je tuin en de vogels zijn gek op deze lekkere extra’s.
Eind Januari is weer de nationale tuinvogel telling, leuk om mee te doen.
Heb je bestrating en is deze wat groen geworden? Je kunt het heel mooi schoon maken met een hogedrukspuit, als er teveel zand tussen de bestrating uitgaat dan even bijvullen met voegenzand. Wat je ook kunt doen is, strooi grof zand over je bestrating heen en loop op die manier langzaam je bestrating schoon. Leg tijdelijk een extra mat bij je achterdeur/ voordeur, want er komt ook wel wat zand onder je schoenen mee naar binnen. Als het schoon genoeg is veeg je de rest weg.
Als je groententuin niet te nat meer is kun je deze omspitten, alle overbodige planten haal je weg of knipt ze af. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om er in de herfst karton overheen te leggen. Zo verstoor je het bodemleven niet en het onkruid blijft ook redelijk weg.
En ga vast bedenken wat je deze keer wilt zaaien of aanplanten. Je kunt een schemaatje maken of plattegrond van je groententuin en op die manier een beeld vormen van hoe het gaat worden. Als je een vorstvrije plek hebt binnen in een schuur of op een lege zolderruimte met wat daglicht,kun je ook alvast wat voorzaaien in bakjes. Wanneer het weer het toelaat kun je al wat plantjes buiten uitplanten. Dat is meestal vanaf half mei.
En zo heb je vanalles wat te doen terwijl er in de tuin nog weinig te zien is. Op deze manier kun je ook overal goed bijkomen en maak je weinig schade.
Succes met de vogels tellen op 26,27 en 28 Januari. Kijk even hoe het precies werkt.
De nationale tuinvogeltelling van de vogelbescherming nederland, veel plezier.