De zomer is aan het eind en de dagen worden korter en smorgens is het al behoorlijk frisjes aan het worden.Maar niet getreurd zou ik zeggen, de herfst met al zijn kleur en vruchten is onderweg. Er valt dus nog genoeg te genieten want de herfst heeft ook nog heel mooie dagen.Wat kun je in de tuin nog doen?
Als je wilt kun je nog gras bijzaaien op de kale plekken of als er veel mos in je gazon zit haal je dat er eerst uit en zaait het opnieuw in met gras. Het is nog warm genoeg om te kiemen. Het zal hierna niet zo hard meer groeien omdat de nachten steeds kouder worden. Je kunt er ook voor kiezen om dit in het voorjaar te doen maar dan kun je er niet meteen op lopen ,maar het is wel sneller groen.
Er kan ook nog het één en ander gestekt worden om nog wat gaatjes op te vullen of op een andere plek te zetten omdat de plant daar misschien beter groeit.Uitgebloeide plantenbakken kunnen ook leeggehaald worden. De grond kun je over je tuin verdelen de potten schoonmaken en dan weer vorstvrij bewaren. Je kunt je heg nog voor de laatste keer knippen net zoals de buxus of taxus en andere groenblijvende struiken. Ook kun je nog wat overhangende takken wegknippen. Dat is ook beter want als er later een laag sneeuw op komt te liggen heb je kans dat het allemaal afbreekt of scheurt en dan vriest je plant dood. Ruim alles een beetje op maar niet te netjes dan hebben de kleine beestjes ook beschutting.
Ook kun je alvast de vogel huisjes schoonmaken dwz,het oude nestje eruit halen , even uitvegen en weer terug hangen . Tuinmeubelen kunnen ook naar binnen of op een beschutte plek.
Wil je nog wat extra kleur in je tuin dan zijn er ook nog violen met hun vrolijke kleurtjes of sierkolen, hersftasters, herfstanemoon en zo zijn er nog wel een paar waar je je tuin mee kunt opfleuren.
Heb je fruitbomen, dan kan er volop geplukt worden.Heerlijk om je eigen fruit te oogsten en daar dan vanalles van te maken. Ik zal hieronder nog wat recepten zetten.Je kunt natuurlijk ook je fruit zoals appels en peren koel en donker wegzetten en het gewoon opeten.
Recepten
Appelmoes of Appelcompote , appels schillen , klein beetje water en aan de kook brengen, suiker,kaneel en iets citroen toevoegen. Dan kies je voor appels zeven of gewoon met stukjes er in en dan heb je compote.
Peer in bladerdeeg,peer schillen ,met de appelboor klokhuis eruit halen,die holte ga je opvullen met spijs . Per peer plakje bladerdeeg omheen doen.Aluminium bakjes eronder en daar zet je de peer in,rechtop. Het geheel even insmeren met ei met suiker. Dan in de oven ,ongeveer 25 minuten op 225C°.
Stoofperen,schil ze af, even wassen en dan met een fles rode wijn , kaneel, suiker ,citroenrasp aan de kook brengen en dan op een klein pitje ongeveer 2 uurtjes laten stoven .( mag ook langer? )
Appel muntchutney, hiervoor kun je de minder mooie en de niet rijpe appels gebruiken. Appels afschillen , bijvoorbeeld 2 kilo dan 3 flinke uien kleinsnijden, lichtbruine basterdsuiker ,handje rozijnen, 1/2 liter appelazijn, kruidnageltje of 2 ,kaneel ,peper,nootmuskaat en zout . Dit alles in een pan en iets water erbij dan aan de kook brengen 1 tot 11/2 uur laten inkoken . Heel zacht vuur en af en toe roeren. Op het laatst doe je er fijn gehakte verse munt bij en schept alles in schone potjes. Goed dichtdraaien en ondersteboven laten afkoelen. Lekker bij vlees of bij kaas.
Alvast veel plezier met een orginele chutney maken.