
Heerlijk het wordt weer voorjaar. Althans overdag voelt het al een beetje zo. In de avond en vooral ’s morgens is het nog frisjes. Maar dat komt vanzelf goed. Het is erg uitnodigend om heerlijk in de tuin bezig te zijn. Wat kun je nu al doen in de tuin? Bijna alles behalve grasmaaien, mocht je een grasmat hebben. De rozen mogen gesnoeid en de siergrassen kunnen kort geknipt worden. En er staan nog andere planten die al uit beginnen te lopen, waarvan je het oude groen alvast kunt afknippen.
Je tuin opruimen en opfleuren
Ook het grote opruimen kan beginnen. Je kunt ervoor kiezen om bladeren van de afgelopen herfst te laten liggen als voeding, maar je kunt ze ook weghalen en op een composthoop brengen. Hier en daar kun je al wat losse rommeltjes tussen de planten uithalen halen. Zorg ervoor dat je om de bloeiende bollen en knollen heen werkt, zodat je ze niet beschadigt. Op die manier kun je al een paar kleine dingen doen om je tuin klaar te maken voor de lente.
Je zou dan zelfs wat viooltjes of primula’s voor wat extra kleur kunnen toevoegen. Primula’s zijn winterhard dus volgend jaar komen ze vanzelf weer terug. Viooltjes moet je meestal weer opnieuw planten. Viooltjes en primula’s zijn namelijk perfect geschikt om de tuin wat op te fleuren en om lege plekken op te vullen.
Heb je klimplanten? Deze kun je ook wat fatsoeneren en wat inkorten. Wat je ook kunt doen is er stekken van maken en ergens anders bijplanten. Vergeet niet om ze even opnieuw vast te zetten met een touwtje en ze kunnen weer lekker doorgroeien. Een hedera of klimop zou ik nog even met rust laten, de vogels hebben daarin een mooie schuilplaats en zijn misschien al bezig om daar te nestelen.

Potten en plantenbakken
Heb je op je bestrating zo hier en daar wat potten met planten staan? Dan zou je die ook van nieuwe grond kunnen voorzien. Dit doe je door de plant voorzichtig om te keren en de grond rondom de wortels er rustig af te schudden. Daarna kun je de nieuwe grond in de pot doen en eventueel de wortels iets inkorten en de plant opnieuw planten. Soms is een plant te groot geworden en heeft dan ook geen ruimte meer. Daarom even bekijken of je de kluit kunt halveren. Zo maak je weer ruimte voor nieuwe wortels en je plant ziet er weer beter uit. Ook kun je ervoor kiezen om een grotere pot te pakken voor de plant.
Snoeien van bomen en struiken
Zolang het niet vriest, is het ideaal om de bomen en struiken alvast te snoeien, omdat de sapstroom nog niet op gang is. Denk hierbij aan het snoeien van fruitbomen, frambozenstruiken, vlinderstruik, rozen of andere houtachtige gewassen die de groot zijn of die je er weer netjes uit wil laten zien.
Zorg ervoor dat de lange takken en de takken die elkaar kruisen uit de gewassen worden geknipt. Een struik kun je wat compacter maken, zodat hij straks voller oogt. De rozen die je hebt gesnoeid kun je apart in een pot zetten en wachten tot ze gaan groeien. Je knipt ze in wat kortere stukken en je steekt deze met de juiste kant in de grond. Het is belangrijk dat je de onderkant van de tak schuin afknipt en de bovenkant recht. Dan weet je welke kant er in de grond gestoken moet worden.
Ook kun je hier en daar alvast wat koemest strooien, zodat de planten wat voeding krijgen. De beste timing hiervoor is om dit te doen voordat het gaat regenen. Bij het tuincentrum kun je navragen welke mest hiervoor het meest geschikt is. Daarnaast kun je het mos met een hark uit je gras harken en later in het jaar wat extra graszaad bijzaaien. De beste manier hiervoor is om gaatjes te maken in de kale plekken in het gazon. Deze gaatjes zorgen voor de beluchting. Vervolgens strooi je er zand over. Zo groeit het mos niet zo snel terug. Tot slot kun je later in het jaar wat graszaad over de kale plekken strooien.
