
Vergeet vooral je kruiden niet, Die geven alles net iets extra’s. Denk aan je broodje kaas of je stamppot, heerlijk in salades maar ook om lekkere thee van te zetten of in je gebak te gebruiken. Tal van mogelijkheden dus.
Je kunt de kruiden in je moestuin planten (kant en klaar) voor snel resultaat, maar je kunt ze ook zaaien, en dat kun je binnen al doen door alles in potten te zaaien en later naar buiten te doen. De meeste kruiden houden van een zonnige plek en zijn niet veeleisend wat de grond betreft. Kijk wel even op de verpakking voor de juiste zaaitijd.
Hier wat soorten ter inspiratie:
- Bieslook
- Venkel
- Munt
- Selderij
- Salie
- Lavendel
- Tijm
- Basilicum





hoe begin je?
Maak met de hark de grond lekker los en probeer de grond wat fijner te maken. Nu kun je rijtjes zaaien met de zaden die je uitgezocht hebt. Van tevoren de grond gieten en dan dun uitstrooien en licht dicht harken. Giet liever vooraf zodat je zaadjes niet wegspoelen. Als je in potten gaat zaaien, omdat het buiten misschien nog wat fris is, neem je een goede potgrond waar je eventueel wat zand doorheen mengt. Onder in de pot wat scherven voor goede afwatering. En nu zaaien maar, afdekken met een laagje grond.
Zet de potten op een lichte plaats en wachten maar tot alles gaat groeien. En dan kan na half mei alles naar buiten. Je kunt er ook voor kiezen om plantjes te kopen in het tuincentrum of speciaalzaak, dan kun je nog even wachten ivm lichte vorst.
De zogenaamde zachte kruiden kun je eigenlijk het best kortknippen voor gebruik, want ze lopen altijd weer uit. Denk aan bieslook, peterselie of munt. De wat houtachtige (meestal vaste) kruiden daar knip je toppen regelmatig uit voor gebruik. Wordt het teveel, dan kun je het prima invriezen, de kruiden blijven ongeveer 6 maanden goed. Ook kun je bijvoorbeeld een kruidenazijn of kruidenolie maken. Zorg voor schone flessen en zet ze donker weg om op smaak te komen. Ongeveer 4 weken en dan gebruiken. Is het op, dan maak je gewoon weer nieuwe. Ze blijven ongeveer een half jaar goed.

Doordat je de kruiden regelmatig knipt, stel je de bloei uit en behouden ze hun smaak. Op een later tijdstip kun je ze altijd laten bloeien, dan zijn de bijen ook gelukkig. Misschien nog even een tip voor de munt of bijvoorbeeld citroenmelisse, het zijn echte woekeraars, zet deze in grote potten of in een grote wasketel, zodat ze niet alles overgroeien.
In de zomer de potten goed water geven, want in de zon verbruiken ze veel water. Je kunt de vaste kruiden ook in je tuin zetten tussen je andere planten. Het geeft een leuk effect. Denk aan mooie vergrijsde soorten als lavendel, kerriekruid of bijvoorbeeld witte salie. Het blad is mooi en de bloemen trekken nog eens extra insecten aan.
Recepten Met kruiden Uit je een tuin
Vier pistoletjes afbakken:
Zonnebloempitjes, tuinkers, bieslook, verse roomkaas,volle kwark en wat citroensap. Alle kruiden fijnsnijden en mengen met de kaas en kwark. Een paar druppels citroensap toevoegen en de broodjes besmeren, pitjes erover strooien eventueel wat peper.
Voorjaar stamppotje:
Schil de aardappels en kook ze gaar. Snijd ondertussen al je groene kruiden fijn. Bijvoorbeeld bieslook, rucola, raapsteeltjes en als toevoeging wat Chinese kool of paksoi. Wat melk, roomboter en zout, peper en nootmuskaat toevoegen en even alles stampen .
Lekker met een simpele gehaktbal of een gebakken visje.
Komkommersalade:
Snijd de komkommer in plakjes of blokjes. Snijd een rode of witte ui in heel dunne ringen en zet ze even in azijn. Dan knip je bieslook munt en dille fijn. Giet de azijn van de uien. Dan neem je Turkse volle yoghurt en wat olie en meng alles door elkaar. Op smaak maken met wat zout en peper.
Lekker bij pasta, shoarma of bbq.

Eet smakelijk!
Wat ga jij voor salade maken? En met welke kruiden?