Wanneer is iets onkruid?
Ja wat is dat eigenlijk, onkruid? Het zijn de planten die wij net niet in onze tuin willen hebben. Ze zijn wel nuttig en sommige kun je zelfs eten, maar dan moet je wel voldoende kennis van zaken hebben. Zo kent iedereen wel zevenblad, brandnetel, klaver, kleefkruid en bijvoorbeeld akkerwinde. Het zijn er maar een paar die je zo kunt noemen.
Het is ook maar waar ze groeien. Staan ze in je siertuin dan heb je het liever niet maar staan ze langs een hekje in de natuur of op een verlaten landweggetje dan is het prachtig. In onze tuin kunnen we weer aan de slag met onkruid wieden. Als je al wat gezaaid hebt kun je daar tussen je onkruid alvast weghalen, omdat ze anders gaan overwoekeren en je zodoende je groente niet meer kunt vinden. Paardenbloemen uit je gras steken. Die hebben een penwortel dus goed diep wegsteken. Als ze eenmaal gebloeid hebben krijgen ze zaden en bij een windvlaag verspreiden deze door je tuin en heb je er weer tien bij. Het is een rustgevend klusje en als het weer gedaan is dan kun je weer andere dingen doen. Bijvoorbeeld je terras voorzien van leuke potten met zomerbloeiers.
Terrasje in orde maken
Het is al prachtig weer, daar ligt het niet aan .Soms kun je al lekker buitenzitten. Om nog even de puntjes op de i te zetten maak je je terras onkruidvrij. Met een voegenkrabber of een oud mes. Liefst op een zonnige dag in de lente, want dan verdroogt het meteen. Daarna goed vegen en in de container ermee. Er zijn ook allerlei middelen om onkruid mee te bestrijden, maar die keuze moet je zelf maken. Je kan het met een huishoudmiddeltje doen zoals azijn, maar dan zal het wel iets eerder terugkomen. Misschien toch maar iets sterkers en toch verantwoord. Als alles klaar is dan maak je je terras gezellig met wat potten met leuke zomerbloeiers. Leuk met geraniums, margrieten of bijvoorbeeld petunia’s! Er is zoveel keuze. Ga eens kijken op je tuincentrum of bij de plaatselijke kweker en maak het fleurig.
Heb je houten tuinstoelen, dan moet je misschien eerst nog even licht opschuren en in de olie zetten of met een potje verf wat opfrissen en dan kan alles weer een seizoen mee. Wat ook leuk is, is om een tafel zelf te maken van steigerhout.
Hier vind je een handig filmpje om zelf een buitentafel te maken, maar er zijn er vast nog meer te vinden.
Zomerbollen planten
Als je al het onkruid hebt verwijderd en de tuin is weer op orde (zie mijn vorige blog over scheuren en vermeerderen) zijn er misschien hier en daar nog wat gaten. Op deze plekken is het mooi om nog wat zomerbollen te planten. Zo kun je nog wat extra accenten in je tuin maken. Hierdoor komt er iets meer diepte in de tuin. Plant bijvoorbeeld iets wat net wat hoger boven het andere uitkomt, zoals:
- Gladiolen
- Canna’s
- Dahlia’s
- Allium
- Keizerskroon
Kijk eens rond bij je plaatselijke tuincentrum voor allerlei leuke zomerbollen.
Alvast een fijn weekend!