Heerlijk zo’n eigen tuin, zeker als het allemaal goed groeit. Met bloemen is het niet zo’n probleem, die knip je af of maakt er boeketten van. En wordt de plant je te groot dan steek je die een paar keer doormidden of halveert alles gewoon en alles kan weer royaal doorgroeien. Hetzelfde met bomen en struiken. Die zul je om ze in toom te houden af en toe moeten snoeien. Anders gaan ze je tuin overnemen.
Met groenten uit je moestuin of fruit uit je eigen tuin is dat anders. Je kunt natuurlijk alles uitdelen, maar dan heb je zelf niks meer.Wat te denken van stoofpeertjes of lekkere appelmoes of appeltaart.
Wat je gezaaid of geplant hebt wordt altijd meer dan je verwacht. Het is vaak ook tegelijk volgroeid.Dat betekent dus dat je een beetje creatief met je producten moet zijn. Wat vind je lekker en wat lust de rest van je gezin?Waar heb je het meeste van en vooral hoe ga je het aanpakken.
Jam,ovenschotel,wafels Of ook soep
Ja, wat is lekker om veel van te hebben. Wat staat er allemaal in je tuin. Bijvoorbeeld, veel roodfruit, zoals aardbeien, kersen, bessen en misschien ook bramen. Hier kun je heerlijke jam van maken. Per soort apart of juist gemengd.
Hoe ga je dat doen?
Om te beginnen het fruit goed wassen en ontdoen van steeltjes en bij kersen ook de pit eruit halen met een scherp mesje.
In een royale pan doen met een dikke bodem, zodat het niet zo snel aan kan branden. Fruit erin doen met iets water en citroensap, en aan de kook brengen.
En vergeet de speciale geleisuiker niet ,om de jam wat dikker te laten worden tijdens het koken. Heb je dat niet dan rietsuiker en een beetje maïzena erbij
Verder heb je nodig glazen potten met deksels om de jam in te doen.Van tevoren even in de vaat wasser mee uitwassen dan kan de jam er meteen in. Goed dichtdraaien en ondersteboven laten afkoelen.
Daarna is het ongeveer een maandje houdbaar in je koelkast. Lekker hoor in de yochert of bij wat Vanille ijs.
Hier nog Wat Recept Ideeën
Courgetten, als je die hebt zijn het er ook altijd teveel. Het beste kun je ze niet te groot laten worden daar worden ze niet lekkerder van. Je kunt ze in heel veel stoofpotten gebruiken of in de pastasaus ,gewoon in stukjes snijden en mee stoven.
Wat je ook kunt doen is er wafels van bakken met kaas en kruiden door er een beslag mee te maken.
De courgettes raspen in dunne sliertjes, zout,peper en geraspte kaas.Eventueel nog bieslook of andere tuinkruiden. Hierbij doe je een paar eieren en dan nog tarwebloem er doorheen. Het geheel goed mengen en niet te dun maken.
Nu kun je wafelijzer verwarmen en daar per twee het beslag inscheppen. Bakken en lekker warm eten.Ook nog geschikt om in te vriezen als ze klaar zijn.
Soep uit eigen tuin
Van bijvoorbeeld tomaten kun je nooit genoeg hebben. Je kunt ze zo eten, in de sla of maak er een heerlijke saus van voor je pasta en spaghetti. Diezelfde saus kun je ook gebruiken om eens lekkere soep te maken.
Je wast de tomaten,groot, klein alles kan. Neemt een grote pan en snijdt de tomaten een keer doormidden. Doe ze in de pan met een klein beetje water erbij, nu aan de kook brengen en even wachten tot ze goed kapot gekookt zijn. Ongeveer 15 minuten.
Dan neem je een zeef en doet daar alle tomaten doorheen. Wat je overhoud in de zeef kan weg en de saus kun je in portie’s invriezen en als basis voor je soep of pastasaus gebruiken. Je zult het verschil proeven van je tuin of uit een pakje.
Dit kan natuurlijk met heel veel groenten, je plukt ze en vriest ze in voor later. Zo geniet je nog langer van je tuin.