
Hoe is het met jullie groententuin? Er staat van alles om te oogsten als het niet teveel is uitgedroogd met deze bijzonder hete zomer. Boontjes ,tomaten ,komkommer ,kruisbessen ,bramen, wortels en misschien al kalebassen of meloen? Er is dus van alles te plukken. Meestal is het teveel om zelf op te eten ,maar je zou het kunnen ruilen met anderen of delen.
Wat je ook kunt doen is het volgende!
Het is wel even wat werk maar het is zeker de moeite waard. Het is heerlijk als je in de wintermaanden nog iets uit je “tuin ” kunt eten of iemand verrassen met een zelfgemaakte chutney. Flesje wijn en wat kaasjes erbij en je hebt een leuk kado.
- Invriezen ,sap van tomaten
- In het zuur leggen, komkommers, courgettes
- In zout inmaken, snijbonen bijvoorbeeld
- Chutney maken van uien,tomaat of juist met pruimen en dan zoet
- Jam of marmelades an de laatste zomervruchten

KRUISBESSEN-VLIER BLOESEM SORBET
- 12 vers geplukte vlier bloesems
- 6 dl kokend water
- 80 gr suiker
- 2 theelepels honing
- 1 1/2 dl koud water
- 175 gr kruisbessen
- Citroenschilletje
- 1 eetlepel citroensap
- 1 bloem voor garnering
Zet de vlier bloesem een uurtje in het kokend water. Daarna door een fijne zeef ,het water bewaren en laten afkoelen. Koud water in een pannetje,suiker toevoegen en laten smelten en dan de gewassen kruisbessen,citroenschil en even laten koken. 5 minuten hooguit! Laat alles afkoelen ,citroenschil eruit en fijn maken met staafmixer of met de hand.Dan de pitjes eruit zeven. Vlierboesemwater en citroensap toevoegen daarna in de vriezer en om het halfuur doorroeren of met je ijsmachine bewerken. Nu is het alleen nog een kwestie van in een mooi glas doen, bloemetje voor de garnering en eet smakelijk!

Het ijs kan natuurlijk ook van je favorite vrucht gemaakt worden, succes!