Oh wat heerlijk toch , winter! Misschien heb je alles uit eigen tuin en kun je daar nu je eigen boerenkool oogsten of iets anders. Als het koud word, dan komen de stamppotten aan de beurt. Daar kun je eindeloos mee variëren, je kunt de traditionele stamppot maken of er juist een andere twist aangeven. In de winter zijn er echte wintergroenten zoals :
- Boerenkool
- Prei
- Pastinaak
- Uien
- Wortel
- Knolselderij
- Wortel
- Groene kool
- Pompoen
3 lekkere Stamppot Recepten
Preistamp Met zalmmoot
Schil je aardappels zoals je gewend bent, kook ze en maak er een puree van. Ondertussen de prei wassen, snijden en even roerbakken en later aan de puree toevoegen. Op smaak afmaken met zout, peper, nootmuskaat,klontje en eventueel een scheutje melk.
De zalmmoot kun je marineren met een dressing van, zout, peper, dille, mosterd, olie en citroensap en dan in de oven of gewoon in de koeken bakken.
Zuurkool met ananas
Maak van je aardappels een puree, de zuurkool kook je ALTIJD apart van je aardappels. Als je deze samen kookt worden je aardappels glazig en bovendien niet echt gaar.
Rundergehakt bakken in een klontje boter , goed kruiden met zout, peper, kerrie en nootmuskaat. Maak het gehakt rul met een vork. Wat ook lekker is, om nog een prei klein te snijden en die bij het gehakt te voegen.
Neem een ovenschaal en beboter die eerst, daarna schep je laagje voor laagje in de schaal. Te beginnen met het gehakt, dan puree gestampt met de zuurkool, dan de ananas . Om het geheel af te dekken kun je er kaas overheen raspen. Nog heel even in de oven op ongeveer 180°C totdat de kaas is gesmolten.
rode Biet met appelstamppot
Rode bietjes gaarkoken samen met een goudreinetappel. De aardappels wederom puree van maken.
Schil nog één of twee goudreinetten en steek het klokhuis eruit, snijdt dikke schijven van de appel. Bak deze met een beetje boter suiker en kaneel. De bieten in blokjes snijden of raspen net met de aardappelpuree mengen/stampen.
Als laatste voeg je de gebakken appels toe met daarbij een handje gehakte walnoten en een milde geitenkaas toe. Hierna goed doorroeren en nog even doorwarmen.
Hopelijk zit er een nieuwe variant voor je bij om uit te proberen, eet smakelijk! Je kunt natuurlijk altijd je eigen draai eraan geven , maar vanandering van spijs doet eten zeggen ze.
Ria Van de Waardt
Spruitjes stamppot is ook erg lekker. Met gebakken spekjes en uitjes erdoor
Eventueel met een sausijs.