Héérlijk die zomer , daar hebben we allemaal naar uitgekeken. De zon staat hoog in de hemel en mensen gaan lekker zwemmen , fietsen de natuur in enzovoort.Mensen eten buiten, er zijn ijsjes en andere zoete lekkernijen. De insekten zijn er ook , ze zijn er in alle soorten en maten. Ze komen op al dat eten en drinken af. Mensen vinden dat over het algemeen niet zo fijn al die zoemende beestjes. Meestal doen ze niks maar ze kunnen ook wel flink uithalen. Denk aan de wesp of teek waar je goed ziek van kunt zijn.
welke insecten
- Muggen,zijn lastig in de avond als je heerlijk in je tuin zit op een zomeravond ,of ergens aan het water.Je kunt wat citroenkaarsen aansteken of jezelf insmeren met een anti muggen spray.
- Wespen, houden van zoetigheid om hun kroost te voeden. Dus als wij buiten gaan eten dan komen ze meestal naar al dat lekkers. Blijf vooral rustig ga niet slaan. Wat kan helpen is citroen met daarin wat kruidnagel gestoken op tafel zetten of een plantenspuit met water , gewoon even water spuiten in de richting van de wesp en omdat hij denkt dat het gaat regenen vliegt hij terug naar zijn nest.
- Teken! Lastig voor je huisdier en voor jezelf. Ze komen voor in bossen , hoog gras zoals uiterwaarden en ook in je tuin tussen de struiken.Dus na een wandeling of als je in de tuin hebt gewerkt controleer jezelf en je huisdier.(Zie eventueel de tekenwijzer op internet)
- Vliegende mieren en mieren, zijn ook altijd aanwezig in de zomer.Je kunt er last van hebben,als ze je keuken hebben ontdekt maar als ze gewoon buiten zijn zitten, ze daar prima.
- Rupsen.Deze zijn ook overal te vinden, denk aan de eikenprocessierups of de gewone rups die jou planten en bloemen opeet.Als het om groenten gaat zou je er een netje over kunnen spannen, als ze in je bloemen zitten kun je eruit halen als je ze ziet . De eikenprocessierups word per gemeente aangepakt , er staan meestal ook waarschuwingsborden.
- Leliehaantje ,de naam zegt het eigenlijk al.Deze komt voor in lelie’s, heb je die niet dan is er ook geen Leliehaantje. Het zijn oranjerie kevertjes die in het voorjaar al eitjes leggen. En dan in juni/juli tevoorschijn komen. Dan is de schade al gedaan want de jonge kevertjes eten de knoppen al op.
Er zijn zoveel beestjes in de zomer en in het voorjaar.Ze bezorgen ons misschien wel de kriebels maar aan de ander kant zijn ze ook van belang voor ons hele ecosysteem. Het zijn de kleine opruimers in de natuur. Ze ruimen ook elkaar op , denk aan vogels die veel insekten eten.Of wespen die weer muggen en andere insecten eten en ook een dode vogel of rottend fruit opruimen. En de egel, die je tuin van die vervelende slakken komt bevrijden en zelfs kleine muisjes of kikkers eet. Alles is op elkaar afgestemd en zorgt voor een prima samenwerking tussen mens en natuur.
Geniet van je tuin?