Wat bloeit er in februari? Eigenlijk al heel veel, als je goed kijkt dan zie je het.Wilgenkatjes, Toverhazelaar, Magnolia, Sneeuwklokjes, Krocussen, Madeliefje en hier en daar ook al Speenkruid. Op naar het voorjaar en als dan op zo’n winterdag de zon schijnt krijg je weer helemaal zin in de lente.
Echte lente zal nog even duren maar je ziet het nu al een beetje veranderen buiten. S’nachts vriest het licht en overdag is daar dat lekkere zonnetje. Heel even lijkt het lente vooral smiddags. Mensen komen weer wat meer naar buiten voor een wandeling en anderen zijn druk in de tuin. Je kunt alle het één en ander doen in je tuin al is het maar om lekker buiten te zijn. Oude verdorde struikjes of takken wegknippen van bijvoorbeeld de Vlinderstruik. Alle bomen of struiken die nu bloeien, kunnen na de bloei gesnoeid worden zodat ze het volgend jaar weer kunnen bloeien op het nieuwe hout.
welke winterbloeIERS zijn er
Winterbloeiers zijn er in vele soorten en maten. Je kunt als je de tuin in gaat richten rekening houden met dat soort dingen. Op die manier is je tuin altijd interessant om naar te kijken, ook en juist in de winter. In het voorjaar wordt er vaak vanalles aangeboden in de tuincentra, de meeste kleine en goedkope plantjes zijn éénjarigen en dus ook éénmalig. Heel leuk om hier en daar een gat op tevullen maar niet blijvend. Om een beetje structuur en vorm in je tuin te krijgen kun je het beste ook vaste planten en struiken in je tuin zetten. Als het kan hier en daar een boompje, voor wat schaduw en voor de vogels om in te zitten of te broeden.
Om wat variatie in bloeitijd te krijgen kun je verschillende soorten planten. En vaste, dus winterharde planten, zoals Pioenroos, Alchimella ,Phlox, Goudsbloemen, vaste Geranium en bijvoorbeeld Sedum. Het zijn er zo maar een paar die je tuin al wat opfleuren. Ook laten sommige na de bloei een mooi wintersilhouet achter na de bloei, dat ziet er in de winter dan ook nog mooi uit. Net als bijvoorbeeld een Hortensia nog helemaal verdroogt aan de struik zit of bij de Sedum, daar blijft ook de bloem in de winter nog aanzitten.
Mijn tip, ga eens wat vaker per jaar naar een tuincentrum of kwekerij. Dan zul je ook steeds een ander aanbod hebben. In ieder seizoen is wel iets anders te vinden. En als je er zelf niet uitkomt dan kunnen ze je helpen en adviseren.
Hieronder nog wat bloeiende winterstruikjes en bomen:
- Toverhazelaar, in geel en roestbruin
- Camelia,van roze tot dieprood en ik dacht zelfs geel
- Mahonie
- Karnoelje,vooral met rood of geel hout
- Magnolia, donkerrode tot wit
- Prunus
Mocht je al plannen om je tuin wat aan te passen dan kun je zeker in de februarimaand nog vanalles plante of verplanten. Bladverliezendebomen en struiken kun je nu juist goed nog een mooie plek geven. Dit kan wanneer het niet vriest.
En verder kun je al wat hekwerk plaatsen of van tuinbeits voorzien op een mooie zonnige lentedag, je gazon mesten en groententuin omspitten zolang het niet vriest. Succes bij wat je gaat doen en geniet van je tuin.