Zoals je weet hebben alle maanden een soort van bijnaam, dat is vanuit vroeger. Mensen leefden dichter bij de natuur en gaven er meer betekenis aan. Al bij de Romeinen waren de maanden bekend maar dan slechts 10 stuks, later zijn er 2 bijgekomen en wel januari en februari. De Romeinen telden vanaf maart hun maanden tot en met december.
Februari is ook de kortste maand, namelijk 28 dagen en in een sprokkeljaar 29 dagen. Tegenwoordig zijn ook niet alle “bijnamen” bekend. Februari is genoemd naar de Romeinse God Februus.
Het sprokkelen zou ook afgeleid zijn van het Oudhollandse sporkelen, wat verspringen, aangeeft. Dit in verband met het om de 4 jaar verspringen van de maand. Het is makkelijk te onthouden, als het jaartal door 4 is te delen dan is het een schrikkeljaar.
bijnamen van Onze maanden
- Januari – Louwmaand
- Februari – Sprokkelmaand
- Maart – Lentemaand
- April – Grasmaand
- Mei – Bloeimaand
- Juni -Zomermaand
- Juli – Hooimaand
- Augustus – Oogstmaand
- September -Herfstmaand
- Oktober – Wijnmaand
- November -Slachtmaand
- December -Wintermaand
Dan zijn er ook nog sterrenbeelden: sterren aan de hemel in een bepaald patroon en in een bepaalde maand en tijd, bepalen jouw sterrenbeeld.
onze bekendste sterrenbeelden.
- Waterman 21 jan.- 19 febr.
- Vissen 20 febr.-20 mrt
- Ram 21 mrt-20 apr.
- Stier 21 apr- 20 mei
- Tweeling 21 mei – 21 juni
- Kreeft 22 juni – 22 juli
- Leeuw 23 juli – 23 aug.
- Maagd 24 aug. – 22 sept.
- Weegschaal 23 sept. – 23 okt.
- Schorpioen 24 okt.- 22 Nov.
- Boogschutter 23 Nov. – 21 Dec
- Steenbok 22 Dec. – 20 Jan.
Een sterrenbeeld is een verzameling sterren in een bepaald figuur. Als je die met lijntjes zou verbinden dan kun je dat goed zien. De twaalf bekendste zijn onze sterrenbeelden. Het zijn de tekens van de dierenriem.
Dan hebben we ook nog een kalender: dat is een bepaald systeem voor het indelen van tijd. Allemaal voor ons bedacht/uitgerekend, lang geleden. Onze kalender telt het aantal omwentelingen van de aarde om de zon. Het voordeel hiervan is dat wij nu seizoenen kennen die op gelijke datums vallen. En dat is dan vooral handig voor de landbouwers . Wanneer zaaien en wanneer oogsten! Hier hebben wij natuurlijk ook voordeel van, je weet dan ook precies wanneer je het best iets in je tuin kan zaaien of planten. Je weet dan dat het bijvoorbeeld nog kan gaan vriezen of te droog wordt, en dan kun je dus beter nog even wachten.
Het is voor ons heel gewoon om op de verpakking te kijken wanneer iets gezaaid of geplant moet worden. Maar als je een beetje op het weer en de jaargetijden zou letten, dan lijkt het ook logischer. Het wordt dus nu nog even wachten met zaaien en planten, maar het gaat goede kant op. Wat je alvast kunt doen is een plan maken of een zadengids bestellen.
Of toch alvast dat terrasje maken of je moestuin omspitten? Heb jij al plannen?