Een volkstuin is een tuin die niet bij je huis ligt. Het is voor mensen die wel een moestuin willen maar daarvoor geen ruimte hebben of misschien wel op een flat wonen en het tuinieren niet op hun balkon willen of kunnen doen. Het wordt verhuurd door gemeenten en is meestal een vereniging waar je je bij aansluit.
Het zijn echte liefhebbers van moestuinen en tuinieren. Soms zie je ook wel wat fruit of bloemen, maar de hoofdzaak is vaak groenten. Het is ook per volkstuin verschillend wat er wel en niet mag. Bij sommige mag je er zelfs een klein huisje opbouwen, maar dan wel van een strikte afmeting. Max.12 -16 m2, maar dat staat beschreven zodra je lid wordt. Je huurt zo’n stukje grond per jaar, er is ook nogal wat prijsverschil onderling. Het kan per gemeente verschillen van 200€ tot 700€ per jaar. En misschien kun je ook wel in een andere gemeente inschrijven.
Bij sommige mag zelfs overnachten maar dat moet wel duidelijk aangegeven zijn. Het is ook afhankelijk van de ruimte die er is.
Meestal zijn ze gesitueerd langs het spoor.Of een hoek waar de gemeente niet zoveel mee kan. Zo wordt het goed benut en er wordt ook nog voor betaald. Iedereen blij. Heel soms zie je zulke stukjes grond bij woonconplexen vaak in wat oudere wijken van een stad.
Je huurt dan met of zonder water, heb je geen water dan is er misschien een slootje en anders bouw je een klein tuinhuis met een dakgoot en regenton zodat je ook regenwater op kunt vangen. Je moet tenslotte ook je gereedschap ergens indoen. Informeer altijd of dat is toegestaan.
Tuinparken
Ook bestaan er tuinparken. Het is een groter gebied waar ook weer meerdere tuinen zijn.Iedereen mag daar wandelen of langsfietsen. Je mag gewoon gebruik van het park maken maar natuurlijk niet zomaar in andermans tuintje stappen. De volkstuin en of parktuinen zijn er al heel lang. Tegenwoordig is het een beetje een trend, maar het is wel degelijk serieus bedoeld.
De groenten en alle boodschappen zijn behoorlijk in prijs gestegen en als je dan je eigen groententuintje hebt dan scheelt dat toch een beetje. En het is een leuke bezigheid en ontspanning. Je leert misschien ook nog andere mensen kennen. Van hun leer je ook weer handigheidje of trucjes om een betere oogst te hebben. Wat je teveel hebt kun je ruilen of in je diepvries stoppen. Het zal weleens voorkomen dat je echt teveel van iets hebt gewoon toch oogsten, dan groeit het weer opnieuw. Denk aan spinazie of boontjes die moeten juist geoogst worden om opnieuw te produceren. Het schijnt dat in de coronatijd heel wat mensen zijn gaan tuinieren en met name in volkstuintjes. Het is nu zelfs zo dat er een wachtlijst is ontstaan.
Laat je niet weerhouden door een wachtlijst, gewoon inschrijven. Het kan zoveel plezier geven zo’n volkstuintje?