Een vijver is een hele goede toevoeging aan je tuin, er zullen heel veel nieuwe beestjes naartoe komen. Het trekt insecten aan, vogels, salamanders, kikkers en misschien ook wel een leuke egel. Als je een vijver hebt dan is het in het voorjaar een goed idee om de grote schoonmaak te doen. Het kan in maart maar april kan ook nog. Het bodemleven en het leven in het water komt weer langzaam op gang en dat wil je niet teveel gaan verstoren. Je moet dus wel een beetje voorzichtig te werk gaan anders hou je geen vis en kikker meer over. Dus niet te wild in het water gaan zitten roeren en te hard over de bodem gaan.
Wat Heb je nodig?
Om je vijver schoon te maken heb je geen heel speciaal matriaal nodig. Het meeste heb je wel in huis.
- Een bladhark
- Een emmer en een grote bak/cementkuip
- Schaar , mes
- Schepnet( dit zul je niet altijd hebben)
- Werkhandschoenen
Je bepaald natuurlijk eerst wanneer je gaat schoonmaken, het meeste plezier heb je ervan in het voorjaar maar het kan ook in het najaar. Haal met het schepnet de meeste groene wieren eruit of neem een stok en draai de wieren eromheen.
Dan kijk je of er al vissen te zien zijn en die haal je met het schepnet eruit en doe ze in een grote emmer/cementkuip. Doe er ook wat extra water bij.
Hierna kun je de waterplanten naar boven halen, of met je handen of met een bladhark. Als de vijver heel erg groen en troebel is dan haal je er ook een gedeelte van het water uit. Zo kun je ook makkelijker bij de bodem. Daar ligt vaak ook een laag met dode bladeren en plantenafval. Haal het er voorzichtig uit, er kunnen ook nog kikkers of salemanders tussenzitten.
Laat het modderige goedje nog even langs de kant van de vijver liggen, zo kunnen alle beestjes nog ontsnappen.
De planten die te groot zijn geworden kun je halveren of helemaal vervangen voor nieuwe. Opnieuw in de manden zetten of in de bodem planten. Teveel planten zorgt ook voor veel wieren, alles verstikt dan.
Ondertussen leg je de tuinslang in de vijver en langzaam wordt deze weer gevuld. De vissen kunnen er weer in en je zult zien dat alles na enkele uren weer helder en fris is.
Het scheelt ook welke vissoort je in de vijver doet. Goudvissen woelen de hele bodem om, maar heb je goudwindes die doen dat niet. Goudwindes zwemmen ook altijd mooi aan de oppervlakte.
Nog Wat Ideeën voor bij de vijver
Een vijver komt het best tot zijn recht als die iets meer schaduw krijgt dan zon. Wat er gebeurt bij teveel zon en omdat het water meestal niet stroomt, het wordt wat eerder groen. Je kunt het natuurlijk zelf goed bijhouden door op een warme dag even de meeste groene wieren eruit te scheppen. Of misschien toch een schaduwplek te creëren, hetzij met een boom in de buurt of een tijdelijke overspanning te maken.Als je nog geen vijver hebt en je wilt er wel een maken , bekijk dan goed waar je die gaat plaatsen. Wat ook mooi is om langs de oevers, zijn varens. Je plant ze aan de schaduwkant. Deze geven ook langs de rand een natuurlijke schaduwplek. Verder is het handig om de oever gelijkmatig te laten aflopen en daarbij met wat grote en kleine stenen een natuurlijke oever te maken. Kleine dieren zoals vogels of een egel, kunnen dan gemakkelijk komen drinken. Ook is het zo dat als er een dier in de vijver valt dan kan die er zelf weer uit komen. Ook Insecten zitten graag op een steen in de zon lekker op te warmen. Denk hierbij aan een mooie libelle of vlinder.
Dus heerlijk handen uit de mouwen en lekker je vijver schoonmaken of misschien overwegen een vijver aan te leggen. Heb je daar geen ruimte voor dan zou je ook in een oude zinken teil een kleine vijver malen. Leuk met wat waterplanten en wat kleine visjes.