
Hoe plant je een haag en waarom eigenlijk? Het planten van een haag is voor meerdere dingen goed. Denk aan bijvoorbeeld biodiversieteit, als scheiding tussen huizen, andere beleving van je tuin of om lekker uit de wind te zitten. Je kunt vanalles bedenken om een haag te planten.
In dit artikel leg ik je uit hoe je een haag kunt planten en wat daar allemaal bij komt kijken.
waar moet je Rekening Mee houden bij het Planten Van Een Haag?
Woon je in een nieuwbouwwijk zul je iets meer rekening moeten houden met je buren, maar dan is het misschien een idee om het samen te doen. Je verliest toch ongeveer zo’n 30 tot 50 cm voor een haag,van je tuin.Maar als je het allebei wilt, heb je samen privacy. Kies je voor een groene haag, let dan op dat hij niet te snel groeit ,dus ook niet te breed gaat worden. Een traag groeiende haag gaat ook langer mee en het is iets minder onderhoud.
Een bladverliezende haag of juist een altijd groene haag, het zijn allemaal dingen die je eerst voor jezelf op een rijtje zet. wil je helemaal geen blad dan kun je altijd nog een schutting plaatsen, alhoewel je meestal veel duurder uit bent en een schutting gaat ook korter mee. Maar dat is wel de laatste optie, naar mijn idee. Een haag heeft ook meer aantrekkingskracht op vogeltjes, insecten en andere beestjes.
Woon je wat groter met ook meer tuin, dan kun je wat meer rust in de tuin creëeren door vers hillende hagen te planten en hierdoor je tuin te verdelen in verschillende gedeeltes. Je kiest voor hoog of laag. Een lage haag is bijvoorbeeld perfect geschikt voor rondom je rozenbed of een kruidentuin. Een klassiek voorbeeld is natuurlijk buxus of taxus. Een hoge haag zie je vaak rondom je tuin als afscheiding. Een beukhaag, liguster en taxus kun je hiervoor goed gebruiken.
Of juist om de lengte van je tuin meer aan te geven, lange hagen met poortjes waar je onderdoor kunt. En zo terecht komt in een ander gedeelte van je tuin met bijvoorbeeld een moestuin, speelgedeelte van de kinderen of in een wilde bloementuin. Er is zoveel mogelijk.

Waar een haag ook goed voor is, is de biodiversietijd. Je kunt er ook voor kiezen om een haag te maken met verschillende inheemse struiken. Het zal nog meer beestjes aantrekken en andere dieren aantrekken. Vogels gaan erin nestelen en misschien komt er wel een egel naar je tuin. Die houden ervan om lekker onder de haag door te scharrelen op zoek naar eten.
Als je meer open woont kun je een haag gebruiken als windscherm, om zo wat uit de wind te blijven en natuurlijk ook voor privacy. Houd altijd rekening met je buren in verband met de erfgrens. En zorg voor een soort pad of ruimte erlangs zodat je de haag kunt knippen.
wanneer plant je een haag?
Je kunt ervoor kiezen om in de herfst (vanaf november) of in de lente (tot ongeveer half april) een haag te planten. Het is in ieder geval belangrijk dat het niet meer vriest. Zorg ervoor dat de planten nog in rust zijn. Dat wil zeggen dat er nog geen blad aan zit. Daardoor heeft de haag straks alle tijd om goed te groeien.
zo plant je een haag
Allereerst bekijk je waar je de haag wilt plaatsen. Dit gebied zet je netjes uit met een paar stokken en touw. Zo onstaat er een lijn waar de haag moet komen te staan. Vervolgens graaf je een greppel in een rechte lijn langs je touw. Hoe diep je graaft, is afhankelijk van de wortels van de haag.

Zet nu je planten uit in de greppel en ondertussen geef je water met je tuinslang. De tuinslang kan gewoon in de greppel liggen.
De afstand tussen de planten is ongeveer 5 tot 7 planten per meter, maar dat ligt ook een beetje aan het soort haag. Als je dit samen doet dan houdt de één de plant vast en de ander doet de grond weer terug in de greppel. Daarna kun je de grond een klein beetje aantrappen.
Vervolgens ga je nog even door met watergeven. Dit doe je de volgende dagen ook nog eventjes. Totdat je het idee hebt dat de planten vast zitten. Zo komen de planten goed in de grond te staan. Je zult zien dat als het wat warmer wordt, de haag meteen gaat uitlopen. Let nog wel op eventuele uitvallers. Dan kun je er het best meteen nieuwe tussen zetten.
Welke soort haag je kiest, bepaal je natuurlijk zelf. Knippen met een snoeischaar of handmatig met een heggeschaar is voldoende de eerste paar keer. Daarna kan het elektrisch, ongeveer 2 of 3 keer per jaar.
Hieronder staan nog wat soorten op een rijtje. En als tip: Ga eens bij een modeltuin kijken of bij een kweker voor een totaalbeeld. Hier kom je tot de beste ideeën en kun je inspiratie opdoen. Deze soorten hagen kom je vaak tegen:
- Haagbeuk
- Taxus
- Buxus
- Hulst
- laurier
- Vuurdoorn
- Meidoorn
- Beukhaag
- Liguster
- Portugese laurier
