je tuin weer wat kleur geven na een warme zomerperiode
Wat een prachtige zomer hebben we. Warm, heel warm dat wel, soms meer dan we zouden willen. Voor de tuin natuurlijk niet altijd even goed en sproeien is ook niet altijd een optie. Want juist als het zo warm is, dan moet je ook weer zuinig zijn met water.
Je tuin water geven tijdens je vakantie
Mensen gaan of zijn nu op vakantie en denken even niet aan de tuin. Daarom is mijn tip om een buur of kennis van tevoren te vragen om eventueel nog wat water te geven aan je tuin of planten in pot. Wat je kunt doen om het voor diegene makkelijk te maken is alvast gieters vullen en klaarzetten of de tuinslang uitrollen. En wil je niemand vragen daarvoor, dan kun je de losse planten in potten dicht bij elkaar zetten op een schaduwplek en goed water geven vlak voor je vertrek. Meestal zorg je ook vooraf dat je tuin ‘op orde’ is voordat je vertrekt.
Soms schiet het er bij in en dan kijk je wel bij thuiskomst. Het is ook niet altijd zo warm, dus soms heb je geluk.
Hoe herstel Je de tuin weer na je vakantie?
Na zo’n droge periode moet er wel iets gebeuren. Heel veel planten zijn verdroogd of zelfs helemaal afgestorven door de droogte. Regen kan daarbij ook helpen, er zit namelijk voedingsstof in regen wat heel goed is voor je tuin. Maar het is verstandig om toch even je tuin te herstellen en daarna er weer van te genieten.
Wat je zelf kunt doen is het per plant bekijken. Is de plant echt dood/afgestorven dus, dan kun je hem eruit halen en op de composthoop doen of in de container. Dat afknippen zorgt ervoor dat de plant wat makkelijker kan doorgroeien en niet zoveel kan verdampen doordat er zoveel bladeren aanzitten. Daardoor help je de plant dus een handje.
Zie je bijvoorbeeld alleen maar verdorde bladeren of stengels, dan zit er vaak nog wel wat leven in je plant. Knip hem af en je zult zien dat deze plant weer zal herstellen. Of, als het mogelijk is, kun je alleen het dorre gedeelte verwijderen en dan de plant goed water geven. Zo kijk je de hele tuin even goed na en je zult zien dat het er van opknapt ook al knip en verwijder je het één en ander.
Voorkomen dat je planten verbranden
Zorg ervoor dat je onder de planten giet, en niet op het blad. Als de zon weer gaat schijnen kan de plant zomaar weer verbranden door waterdruppels op het blad. Deze werken als een soort vergrootglas. Als je een sproeier aansluit in je tuin, dan kun je daar wat lastiger rekening mee houden. In dat geval is mijn tip om de sproeier ’s avonds de tuin nat te laten houden, waardoor je voorkomt dat de bladeren verbranden door de zon en de waterdruppels die erop komen. De zon is vanaf de avond natuurlijk minder sterk.
Kale plekken in je tuin opvullen
Zijn er veel kale plekken in je tuin gekomen doordat je sommige planten hebt moeten afknippen? Dan ga je even naar de kweker of tuincentrum in de buurt en haal daar wat nieuwe planten. Je kunt ervoor kiezen om weer 1-jarigen ertussen te zetten, maar misschien is het slimmer om aan vaste planten te denken. Ze zijn vaak wat later in het seizoen ook nog in de aanbieding. Deze kun je later stekken en verdelen over je tuin. Dat kan dan weer in het voorjaar. Of je kunt de stekken apart zetten voor als je eens een uitvaller hebt, door vorst of droogte.
Wat je ook kunt doen als je teveel van één soort hebt, is ruilen met andere mensen of stekken en verkopen.
Als dat allemaal gedaan is kun je nog wat sproeien in de avond en de planten die je erin gezet hebt ook heel goed gieten. Regen zou helemaal geweldig zijn natuurlijk, maar dat is afwachten;)
Zo zul je zien dat je tuin heel snel hersteld en je weer kunt genieten van alles wat er groeit en bloeit