Wat hebben we een mooie extra week gehad ,met echte zomerse temperaturen. Maar toch is langzamerhand de zomer voorbij, maar misschien ook nog een mooie nazomer. Dat is zeker zo fijn. Alles wijst erop dat de herfst aan de deur klopt. Blaadjes die al van de bomen vallen of juist beginnen te verkleuren naar prachtige herfsttinten.
Hier en daar zijn al rozenbottels te zien en bessen, mooie hortensiabollen en heel sierlijke grassen, pompoenen in allerlei kleuren, Het is echt prachtig en de nachten mogen dan wat kouder worden maar overdag met een klein herfstzonnetje erbij kun je nog van alles doen.
Wat kun Je verder doen?
De zomerbloeiers in de tuin zijn duidelijk op zijn retour. Je kunt ze afknippen of gewoon laten afsterven . Uiteindelijk komen ze ieder jaar weer terug, als het tenminste vaste planten zijn.
Wat je ook alvast kunt doen is je planten doormidden steken of scheuren zodat ze weer lekker kunnen groeien. Ze worden volgend jaar weer wat voller en zien er weer fris uit. En als je er teveel van hebt kun je misschien met iemand stekken uitwisselen. Dit kun je het best doen op een wat natte dag zodat de gestekte planten meteen goed vochtig blijven. Wel alles goed watergeven na verplanten en even aandrukken Zo krijg jezelf ook steeds weer nieuwe planten in je tuin.
Pas wel op voor onkruid zoals zevenblad, er hoeft maar een kleine wortel tussen te zitten en jij krijgt het ook in jouw tuin. En zie het dan nog maar eens kwijt te raken:(
Je hoeft niet alle dorre bladeren weg te harken. Je kunt ze ook op de openplekken tussen je planten in je tuin strooien. Zo blijft de grond mooi vochtig en er komt minder snel onkruid en het bied ook nog eens een schuilplek je voor insekten zoals lieveheersbeestjes en andere kleine monstertjes.
Als je heel veel blad hebt kun je er een composthoop mee maken. Je maakt daarvoor twee bakken. Een soort vierkante bak van bijvoorbeeld fruitoogsten. Wat je wel even moet doen is zorgen dat de voorkant eraf kan zodat je er goed bij kunt om af en toe om te scheppen.De ene bak doe je vol met tuinafval, groente afval, gras maaisel. Géén etensresten,geen aardappelschillen en zeker geen vleesresten. Af en toe een laagje aarde en bijvoorbeeld een plank met bakstenen erop zodat het goed kan zakken.Je laat dit een jaartje zo liggen. Daarna ga je het overscheppen naar de andere bak. Als het goed verteerd is dan kun je het als voeding gebruiken in je tuin. Eventueel onderspitten in je groententuin.
Het best kun je zoiets in het voorjaar doen, maar de bakken kun je alvast plaatsen zodat je in het voorjaar meteen kunt beginnen. Zoek een plek in de halfschaduw ergens achter in je tuin.
Totdat Het Gaat vriezen
Zolang het niet vriest kun je eigenlijk nog zoveel doen in je tuin.
Grasmaaien,want het blijft nog groeien. Eventueel een haag planten, deze heeft dan de tijd om aan te slaan. En heb je een haag, dan kan deze nogmaals geknipt worden.De meeste hagen knip je 2 x per jaar.Uit je groenten tuin kun je nog volop oogsten. Boontjes,uien,komkommer, radijs uien en misschien heb je ook nog wat wintergroenten gepland zoals kool of andijvie.
Toch nog een tuinhuis maken? Misschien is er een fundering voor nodig, die kun je dan nog eerst storten.En dan in het voorjaar weer verder bouwen.Je moet altijd een beetje vooruit denken.
Zo zie je, je hoeft je niet te vervelen. Maar geniet er vooral van en maak je niet te druk.
Klimplanten even netjes vastmaken of terugsnoeien.Vlinderstruik kan ook wat korter en bloeit soms ook nog wat langer door.
Heb je een haag om of in je tuin dan kun je die ook nog een keertje korter maken voordat het echt koud gaat worden. Meestal is twee keer per jaar voldoende. In het voorjaar nadat de vogels hebben gebroed en dan nog een keer in het najaar.
Heb je nog ergens een lege plek in je tuin? Kijk eens op een tuincentrum of je nog iets leuks kunt vinden. Als je in verschillende jaargetijden gaat dan zie je ook de daarbij passende planten.
Planten zoals Oleander,Agaphantus en vetplanten als Agave kunnen ook richting de schuur als er nachtvorst op komst is. Iets kou kan wel maar met onze winters gaan ze het echt niet overleven.
Misschien wil je nog een terras aanleggen of dit laten doen, dan is de herfst daar ook een goede tijd voor. Het kan natuurlijk ook in het voorjaar, maar als het in de herfst gebeurd kun je in het voorjaar meteen lekker zitten daar en genieten.
Bloembollen kun je alvast bestellen en gaan uitzoeken. Zolang het niet vriest kun je ze planten.
Rozen planten of Pioenrozen planten of verplanten kan ook prima in de herfst.
Genoeg te doen dus, daarom is het zo fijn dat het in de herfst nog even kan.
Heb je een gazon dat kun nog maaien zolang het groeit, geen mest meer geven, dat is beter in het voorjaar.Wel kun je kale plekken of plekken met mos nog weghalen en opnieuw inzaaien.