Het loopt alweer tegen halloween, oftewel allerheiligenavond. Ik weet het, het klinkt niet zo spannend als halloween, maar dat is de Nederlandse naam. Het is hier eigenlijk een katholiek feest aan de vooravond van allerheiligen op 1 november, alle dierbare overledenen worden herdacht, die dat jaar zijn overleden.
Ook is het volgens Keltische gebruik , afsluiting van het jaar. Die kalender loopt tot 31 oktober. Dus dan is het een soort van oud en nieuw viering. Tegenwoordig wordt het hier ook een beetje gevierd , misschien niet met diezelfde gedachte , maar meer voor het plezier eromheen. Sommige mensen versieren hun huis , er zijn spooktochten voor groot en klein , pompoenen worden versierd, en de winkels hebben allerlei verkleedkleding en snoep voor halloween.
Wat Ga Je doen Met al Je Pompoenen?
Als de pompoenen volgroeid zijn kun je ze van het land afhalen, je knipt of snijdt ze los van de plant. Laat er wel een steeltje aanzitten zodat de pompoen niet zo snel gaat rotten. Leg ze daarna op een droge zonnige plek en misschien nog even schoonmaken als er veel modder aanzit.
Het is heel leuk om ze te bewerken voor halloween, daarvoor staan heel veel prachtige kunstwerken en idëen op pinterest . In de avond doe je er een kaarsje in, en kun je hem bij je voordeur te zetten of in je tuin op de tuintafel met wat andere lichtjes. Maar wat doe je met het vruchtvlees wat er vanaf komt? Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je soep of om een lekkere pompoen cake te maken. Ik zal hieronder wat recepten neerzetten.
Recepten…….
- Één oudgediende recepten
- Soep! Snijdt je pompoen in stukken en breng aan de kook met wat water. Dan pureren en naar smaak soepgroenten toevoegen , boullion toevoegen en lekker laten pruttelen . Lekker met een stokbroodje en wat knoflook boter op een koele herfstdag!
- Pompoen uit de oven! Zorg dat de pompoen goed gewassen wordt , dan snijdt je die in stukken of repen. Snijdt ook wat andere groenten zoals wat uien, bloemkool aardappel. Neem de bakplaat uit de oven , vetvrij papier of bakmat erop. Ga je groenten verdelen over de plaat en doe er wat roomboter en olijfolie eroverheen. Ook een beetje zout , peper ,tijm en knoflook toevoegen. De oven op ongeveer 180/200 C° en dan zo’n 40 minuten laten garen. Wel af en toe kijken of het niet verbrand. Je kunt er nog een stukje kip of biefstukje bij bij bakken.
- Puree van pompoen. Snijdt de pompoen in stukken en met iets water in de pan breng je het aan de kook. Zachtjes laten garen en daarna met de staafmixer fijnmaken. Zout, peper en wat roomboter toevoegen. Heerlijk op een geroosterd broodje. Je kunt de puree ook gebruiken als saus voor je lasagne en dan ook tomaat en wat Italiaanse kruiden toevoegen. Verder maak je de lasagne zoals je gewend bent.
- Cake! Maak een gewoon cake beslag en daar voeg je zoals hierboven genoemd, puree aan toe.( zonder peper ! ) Er kan eventueel wat kaneel bij of gewoon speculaas kruiden. Maak kleine cakes of in een bakblik zoals je gewend bent
- Vergeet niet om met de kinderen een leuke pompoen uit te hollen en er een leuke griezel van te maken.
En wil je volgend jaar weer pompoenen hebben dan bewaar je gewoon de pitten. Laat ze wel goed drogen?
Andere suggesties zijn altijd welkom!