Wat ga je snoeien in de winter en wat het best in de lente. Af en toe zul je toch moeten snoeien, al lijkt dat misschien niet altijd nodig. Soms wordt het gewoon te groot.
Het is ter bevordering van de vorm van de boom en ook voor een goede oogst, als je tenminste fruitbomen hebt staan. Het kan ook zijn dat je een boom hebt zoals bijvoorbeeld een tulpenboom of een ander soort bloesem die in het voorjaar bloeit, die moeten ook af en toe gesnoeid worden maar niet in de winter. Een tulpenboom en dergelijke zou ik bewaren om in dergelijke lente te snoeien. Dan hebben gelijk wat mooie takken voor op de vaas of in een mooie fles, heel decoratief!
Als je een haag hebt dan hoef je die niet meer te snoeien. Je zorgt ervoor dat die eind Oktober al gedaan is. Zo kan die net nog een beetje bijkomen voordat het echt gaat vriezen.
En waarom ga je snoeien? Meestal om iets in een bepaalde vorm te houden, zoals Buxus of een Hortensia. Bij fruitbomen kijk je naar vorm en opbrengst van fruit.
Appel en Perenboom kun je in de winter snoeien. Je kunt dan goed door de kale takken heenkijken om zo te bepalen welke tak je zult gaan wegknippen. De bedoeling is om meer licht in de boom te maken, zodat er ook meer fruit kan groeien en dat je er goed bijkunt als je later gaat plukken. Ook oud hout snoei je weg. Let wel op Nooit als het vriest. Het snoeien van fruitbomen kan van November tot Februari.Als je fruitbomen regelmatig snoeit zul je ook meer regelmaat in de groei hebben en wat zekerder van je fruitopbrengst. Slecht of weinig onderhoud geeft steeds minder fruit en alleen maar takken of dood hout. En dat is natuurlijkhet laatste wat je wilt.
Druiven kun je ook in de winter snoeien, ook als het een beetje zonnige dag is. Tot Januari want er zijn druiven waarbij de sapstroom al vroeg in het voorjaar op gang komt.
Heb je andere fruitbomen zoals bijvoorbeeld Kersen of Pruimen deze worden na de bloei pas gesnoeid. Zo kunt je ook beter bepalen hoeveel fruit er gaat komen.
Hortensia hoeft in principe niet gesnoeid maar soms wordt hij gewoon te groot. Wat je wel kunt doen is de oude bloemen eruit knippen en misschien iets leuks mee maken. Bedroogd zijn ze erg leuk om bijvoorbeeld een mooie schaal te vullen. Zijn ze te ver verkleurd dan misschien met een spuitbusje oudroze of goudverf weer wat bij te werken.Je kunt ook de takken om en om snoeien zodat je hortensia altijd nieuwe takken maakt. Wordt hij helemaal te groot dan in April helemaal terugsnoeien. Houd er wel rekening mee dat er dat jaar dan geen bloei is.
De Annabel hortensia gebruikt juist zijn oude takken om op te steunen. Dus gewoon laten zitten.
Lavendel kan gewoon in het voorjaar gesnoeid worden. De extra laag die er nu nog opzit is extra bescherming voor de winter. Wordt de struik te houtig dan kun je beter in het voorjaar wat verder terugsnoeien zodat er weer mooi jonge takken op komen.
Rozen, deze snoei je rond half Maart, dode takken of takken die elkaar in de weg zitten. Wat je ook nog met de takken kunt doen is ze planten en er komen nieuwe rozenstruikjes.
Buddleja, oftewel de Vlinderstruik alleen snoeien om te verjongen zo rond April. Als je deze al maar door laat groeien komen er alleen bovenin nog bloemen. Met de geknipte takken kun je ook weer nieuwe planten maken. Mocht je de struik helemaal te groot vinden ,kijk dan eens naar een mini uitvoering want die zijn er ook.
En Dan dit nog
Zorg voor goed matriaal om te snoeien, een scherpe snoeischaar, een scherpe zaag of heggeschaar.
Dat is iets wat je meestal zelf niet kunt, maar daar zijn wel bedrijven die dat voor je kunnen doen. Vraag van tevoren even wat het kost zodat je geen verrassing achteraf krijgt. Je kunt ook om de paar jaar wat nieuw en scherp gereedschap aanschaffen en probeer er meteen netjes mee om te gaan.
Kijk bij het snoeien goed zodat je net boven een oog / knop snoeit,hier vandaan gaat de boom of struik weer opnieuw uitlopen.
Heb je een Leilinde of meerdere bij je huis, deze kun terugknippen tot aan de rechte “liggers”zodat van daaruit weer nieuwe takken komen in het voorjaar.Je kunt er in de winter ook leuke kerstlampjes indoen.Staat erg gezellig en decoratief.
Probeer altijd dicht bij de stam te knippen anders zie je overal van die afgeknipte stukjes zitten.
Groenblijvende struiken snoei je het best als het niet vriest, dus ziezo in het voorjaar na de vorstperiode. Buxus en Taxus zijn ook in de winter juist mooie volle vormen in je tuin.
Zijn het wat dikkere takken kies dan voor een scherpe zaag op een stok. Zaag netjes met een schuin stuk zodat het water er goed af kan lopen en mooi indroogt later. Echt zagen anders scheurt je tak af. Misschien heb je nog matriaal overgehouden van het snoeien zoals mooie buigzame takken,groen of leuke bessen, klimplant ranken. Je kunt ze heel goed gebruiken om een mooie kerst decoratie te maken. Voor binnen of op je voordeur, wat dennegroen erbij kopen en hier en daar een kerstbal en klaar ben voor kerst.
Geniet van je tuin!