Het lijkt toch echt wel frisser te worden, soms nog een mooie zonnige dag maar de nachten en ochtenden zijn toch wel fris te noemen. Wat ook logisch is , het is bijna november. Nog altijd kun je in je tuin bezig zijn, zeker als het droog is buiten.
Je tuin winterklaar maken,hoe ga je te werk en wat is nodig? Het blad valt van de bomen en zorgt al van nature voor een soort winterbescherming. De meeste planten sterven af tot aan de grond en overleven onder de grond. Met daar bovenop wat bladeren. Maar je kunt zelf ook nog wat doen. Het blad dat op je gazon valt kun je er beter vanaf harken. Het is beter voor je gras, zodat het niet verstikt. Je kunt het meteen tussen je vaste planten verdelen, maar wat je ook kunt doen met het losse blad is het composteren. Dit kan in een grote bak of je maakt iets dergelijks van drie pallets, met een open kant en doet daar je blad in. Laat het daar in composteren en je kunt het volgend jaar gebuiken om je tuin mee te bemesten.
Vaste planten kun je nog delen/ scheuren en opnieuw planten, het oude gedeelte gooi je weg. Op die manier vernieuw je steeds je planten en blijven ze fris.
Laatste fruit kan van de bomen, noten, appels, peren. En als je pompoenen hebt dan moeten die toch echt naar binnen. Leg alles droog en vorstvrij weg. Op deze manier kun je er de hele wintertijd gebruik van maken.
Bomen snoeien, kan ook nog maar dan meer de dode takken eruit knippen of schurende takken. Snoei alleen wat echt nodig is en dan alleen aan de bomen die je pas geoogst hebt.
Dahlia’s in je tuin? Ze staan waarschijnlijk nog te bloeien of er zit alleen nog blad aan. Haal ze uit de grond en laat ze een beetje uitdrogen op een krant of in een kist. En daarna haal je het groen eraf en bewaar je de knollen binnen. Rol ze wel in een oude krant Leg ze op een droge en vorstvrije plek en volgend voorjaar kun je ze weer opnieuw planten.
Hou je van knoflook? Dat kun je nu planten en volgende zomer oogsten. Maak de grond een beetje los en met een schepje of maak met je schoffel een mooi geultje. HIer zet je met een tussen ruimte van ongeveer 10 centimeter de losse teentjes knoflook in. Netjes dicht harken en volgend jaar ongeveer einde juli begin augustus heb je je eigen verse knoflook. Net als uien bundelen, de grond eraf borstelen en laten drogen. Laat siergrassen, hortensia, uitgebloeide papaver bollen en andere zaaddozen nog even staan. Soms gaan er kleine beestjes in om te overwinteren , maar het staat ook altijd nog even mooi. En wie weet komt er nog een laagje sneeuw op te liggen deze winter, prachtig toch?
Maak het verder niet te netjes want er zijn ook dieren op zoek naar een schuilplek voor de winter. Wat denk je van de egel die graag in een takkenbos met bladeren erop overwinterd of een pad die zich helemaal ingraaft. Bij ons onder de heg in het zand en dorre bladeren zitten er meestal een paar. Lieve heersbeestjes of zelfs een vlinder zoekt er een warme plek voor de winter. Dus laat rustig wat liggen en help zo iedereen de winter door.